Práve na dovolenke máte týždeň alebo dva čas na to, aby ste zlepšili kvalitu vašich stravovacích návykov a pridali aj aktivity, na ktoré vo všedné dni nemáte čas. Poradíme vám, do akých destinácii sa vybrať za zdravou kuchyňou a aktívnou dovolenkou.
Bulharská kuchyňa patrí k tým najzdravším. Jedlá sú ľahké, pripravované na slnečnicovom oleji, do mnohých z nich sa pridáva tradičné korenie saturejka. Obsahujú veľké množstvo zeleniny, vareného alebo grilovaného mäsa, predovšetkým rýb a kurčiat, ale i mliečnych výrobkov.
K bulharským
národným jedlám patria:
Bob čorba - fazuľová polievka so zeleninou a údeným mäsom.
Zdroj obrázka: bulharsko.top
Tarator - studená polievka z kyslého mlieka, uhoriek,
cesnaku, orechov, kôpru a olivového oleja.
Mussaka - v trúbe zapekaný pokrm z mäsa, zeleniny, syru
kaškavalu, zemiakov, kapusty.
Zdroj obrázka: travelblog.org
Známy je aj šopský
šalát z čerstvej zeleniny, balkánskym syrom a sladkokyslou zálievkou.
A ak dostanete chuť na dezert, môžete zdravšie
zhrešiť s koláčom banička z lístkového
cesta plneným ovčím syrom.
Ak sa vyberiete na bulharské Slnečné pobrežie, o každodenný pohyb máte postarané. Absolvujte výlety do blízkych turistických miest, napríklad do Nesebaru, Elenite, Burgasu, Varny či dokonca do Istanbulu. Nachodíte kilometre a uvidíte množstvo z kultúry a pamiatok až dvoch krajín.
Pláže majú pestrú ponuku vodných športov a v okolí nájdete niekoľko dlhočizných promenád ako stvorených na večerné prechádzky.
Náš tip na hotel: Astoria
Zdroj obrázka: solvex.sk
Je všeobecne známe, že ak jedlo dostatočne okoreníte, zjete ho menej. Ak by ste na dovolenke radi schudli, potom vám určite pomôže práve sicílska kuchyňa. Na prípravu jedál tu používajú koreniny ako rozmarín, jazmín, mätu či bazalku a špeciálny olivový olej nazývaný „saracena“, okrem toho veľa olív a zeleniny. Zo zeleninových jedál určite vyskúšajte:
Caponata di melanzane – sladkokyslé
dusené baklažány s rajčinami a olivami.
Zdroj obrázka: buonissimo.org
Tradičné sicílske šaláty:
Insalata di melanzane z baklažánov,
olív, kapár a zeleru.
Insalata di arance z čerstvých
pomarančov s planou cibuľou a olivovým olejom.
Zdroj obrázka: blog.giallozafferano.it
Zdravé sú tu aj cestoviny, ktoré bývajú väčšinou dochutené
varenou zeleninou (baklažánom, rajčinami), plodmi mora, rybami a syrmi.
Veľa pokrmov na Sicílií tvoria ryby (mečiare, tuniaky, tresky, parmy, sardinky, sépie) a plody mora. Spomenieme napríklad:
- rybí kuskus
- ryby s paradajkami a cibuľou
Obľúbené sú i mäsité pokrmy z jahňacieho a teľacieho
mäsa, ochutené vínovou omáčkou či rolády.
Prvým tipom pre vás, ak si chcete „dať do tela“ je výstup na sopku Etna, vysokú až 3323 metrov nad morom. Námaha sa vám vyplatí kvôli ohromným lávovým poliam, kvitnúcim sukulentom a celkovo neskutočnej krajine akoby z inej planéty. K dispozícii sú aj horskí vodcovia.
Veľa toho môžete pochodiť aj na Kyklopských ostrovoch, neďaleko
letiska v Catanii, v mestečku Acitrezza. Vyškriabte sa na unikátne
skalné útvary, osviežte sa v krištáľovo čistej vode, prípadne skúste šnorchlovanie.
Alebo si spravte výlet ku rokline Alcantara, dlhej až päť kilometrov, ktorá vznikla výbuchom sopky Etna. Jej steny sú pokryté nádherne vrstveným kameňom pripomínajúcim perníkovú chalúpku. Okrem iného ponúka aj možnosť kaňoningu.
Zdroj obrázka: discover-the-world.co.uk
Náš tip na hotel: Alexander
Odoberajte First Minute a Last Minute akcie CK Solvex do e-mailu