Vďaka
tomu, že obsahuje veľa zeleniny, rýb či mliečnych výrobkov ju možno považovať
za jednu z najzdravších kuchýň Európy. Každý, kto aspoň raz navštívil
Bulharsko, určite pozná tradičné jedlá ako sú šopský šalát, bob čorba či
banička. Táto krajina však ponúka oveľa viac pochúťok, ktoré sa oplatí
vyskúšať.
Bulharská kuchyňa je pestrá. Jej
kráľovnou je však zelenina. Bez nej sa nezaobíde takmer žiadne hlavné jedlo
dňa. Miestni často používajú aj tradičné bulharské korenie čubricu a slnečnicový
olej. Nepohrdnú však ani živočíšnou stravou.
Zdroj obrázka: slavorum.org
Kebapčeta - šišky zo sekaného mäsa, silno korenené a opečené
na ražni.
Mussaka - zapekaný pokrm z
mäsa, syru kaškavalu, zemiakov, kapusty a inej zeleniny.
Kjopoolu - opečené baklažány a kápie so zeleninou, octom, korením a majonézou.
Kaškaval - ovčí, kravský alebo zmiešaný syr. Zreje až šesťdesiat dní a podáva sa s vínom.
Zdroj obrázka: internationalgoodsdepot.com
Tarator - studená
polievka z kyslého mlieka, uhoriek, cesnaku, orechov, kôpru a olivového oleja.
Gjuveč - bohatá
zeleninová misa s mäsom, často podávaná s vínom.
Okrem baničky si môžete pochutnať napríklad na balkave - sladkom bulharskom zákusku. Za vyskúšanie stojí i tradičná bulharská orechová torta Garash, ktorá je navyše i zdravšia,
lebo sa pripravuje bez múky.
Zdroj obrázka: tastycraze.com
Ak máte radi víno, typickými bulharskými odrodami sú Gamza či Mavrut (červené víno), Dimiat a Pamid (biele víno).
Bulharské pivo je z roka na rok obľúbenejším. U dovolenkárov je najznámejšie a vraj aj najchutnejšie pivo Stara Zagora.
A čo liehoviny? Žiadny turista určite nepohrdne domácou pálenkou rakijou alebo anízovým likérom mastikou.
Zdroj obrázka: routes.tips
Ak chcete niečo nealkoholické, v Bulharsku sa pijú i bylinkové čaje (napríklad z listov čučoriedok) alebo presso v malých šálkach.
Prečítajte si tiež:
Dovolenkujet zdravo - kuchyňa a aktivity v Bulharsku alebo na Sicílii vám to umožnia
Odoberajte First Minute a Last Minute akcie CK Solvex do e-mailu