Keď sa povie chutné a kvalitné jedlo, ktorá svetová kuchyňa sa vám vybaví? Určite mnohým práve tá talianska. A niet sa čo čudovať. Veď Taliansko, to je domov takých pochúťok ako sú pizza, špagety či tiramisu.
Podľa mnohých rebríčkov sa
talianska kuchyňa radí medzi tri najlepšie na svete.
Domáci používajú najmä olivový olej,
zeleninu a syry. Veľké zastúpenie tu má aj stredomorská strava – ryby a morské
plody. A na svoje si prídu aj milovníci zdravých jedál.
Zdroj obrázka: pixabay.com
Saltimbocca alla Romana - ak sa vyberiete priamo do Ríma,
určite ochutnajte miestne teľacie mäso
s parmskou šunkou a šalviou.
Agnolotti - chutné cestoviny plnené roštenkou a zeleninou sú typické najmä pre región Piemontu.
Fiori di Zucca - kvety cukiet plnené mozzarellou
a ančovičkami, obalené v cestíčku a osmažené v oleji.
Zdroj obrázka: cucchiaio.it
Bottarga di tonno - "sicílsky kaviár" - ide o solené a opatrne lisované ikry s olivovým olejom, petržlenovou vňaťou, cesnakom a feferónkami.
Salata Pantesca - šalát zo zemiakov, cibule, paradajok a kapár s oreganom.
Zdroj obrázka: bucatariaramonei.com
Tartuffo - predstavte si sladučkú čokoládovo-orieškovú zmrzlinu s tekutou čokoládou a orieškom vnútri, posypanú kakaom. Tak toto je tartuffo – jedinečná zmrzlina z Kalábrie s nenapodobiteľnou chuťou.
Zuppa Inglese – dezert, ktorý určite neochutnáte len tak niekde. Ide o kombináciu keksu ponoreného do likéru a sladkej plnky.
Zdroj obrázka: lacucinaitaliana.it
Aperol Spritz– koktejl z alkoholického nápoja Aperol, talianskeho šumivého vína
prosecco, sódy a plátku pomaranča.
Zdroj obrázka: recipegirl.com
Toskánske víno – Toskánsko patrí k najatraktívnejším regiónom a jeho víno má bohatú históriu. Typická je preň výrazná chuť, ktorá sa skvelo snúbi s kulinárskymi dobrotami. Vyskúšajte napríklad svetoznáme Chianti.
Pozrite si tiež:
Odoberajte First Minute a Last Minute akcie CK Solvex do e-mailu