Jedlá
z týchto končín sú charakteristické svojím zdravým zložením. Olivový olej,
šaláty či ryby. Poďme sa zamerať detailnejšie na kuchyňu Kréty a Rhodosu. Aké
kulinárske špeciality prinášajú tieto ostrovy? Niektoré z nich pozná len
málokto, čo je škoda...
Kréta a Rhodos sú dovolenkovým rajom pre mnohých z nás. Chvíle oddychu zaručene spestria aj pochúťky domácej kuchyne. Mnohí z vás iste už ochutnali tzatziki, pitu či dolmades. Avšak, grécka kuchyňa sa neobmedzuje len na tieto známe jedlá. Odporúčame vám ochutnať aj nasledujúce.
Zdroj obrázka: foodofy.com
Mizithra – pochúťkový tvrdý tvaroh s aromatickým medom z byliniek a jogurtom.
Loukoumades - smažené guličky
z kysnutého cesta zaliate medom a posypané orechami so škoricou.
Zdroj obrázka: mygreekdish.com
Moussaka
- baklažánový
nákyp s pečenými zemiakmi, mletým mäsom, korením, cesnakom
a krémovo - bešamelovou omáčkou.
Souvlaki - jahňací kebab s cibuľou, podobný nášmu špízu. Chuť guličiek z
mletého mäsa zvýrazňuje mäta.
Zdroj obrázka: mygreekdish.com
Dakos – premýšľate, čo si dať na desiatu alebo na olovrant? Skúste tento chutný
chlieb s paradajkami a ovčím syrom, utopený v olivovom oleji.
Pantzaria – máte chuť
na niečo ľahšie? Zvoľte šalát z varenej
červenej repy (koreňa i listov), s cesnakom, octom
a jogurtom.
Zdroj obrázka: scrambledchefs.com
Nielen jedlo, ale aj nápoje
sú tu zaujímavé. Tieto veru neochutnáte len tak hocikde...
Ouzo – anýzový
alkoholický nápoj, najčastejšie podávaný s ľadom, zriedený vodou alebo je
súčasťou miešaných drinkov.
Zdroj obrázka: pixabay.com
Retsina – grécke, najčastejšie biele víno s borovicovou živicou, niektorí ho miešajú i s kolovými nápojmi.
Pozrite si tiež:
Odoberajte First Minute a Last Minute akcie CK Solvex do e-mailu